Вс. Мар 3rd, 2024

Транспортний портал — Транспорт, перевезення, логістика

Все про транспорт, автомобілі та перевезення

7 речей, яких ви не знали про пластику та його переробку

1 min read

Використання пластмаси – невід’ємна частина сучасного життя. Термін розкладання пластику в середньому дорівнює 4 сотням років. Це може призвести до накопичення матеріалу на поверхні землі і в океанах. Замовляйте вивезення будівельного сміття у Львові на сайті vp.lviv.ua

Не можна недооцінювати вплив сировини зміну клімату. Виготовлення пластмаси пов’язане з викидами СО2 в атмосферу. Тому утилізація пластику стала важливою соціальною темою.

Навіщо переробляти пластик

Екологи б’ють на сполох. У процесі розпаду субстанція перетворюється на мікропластик. Отруйне «конфетті» переходить у планктон, поїдається рибою, а через тварин потрапляє у продукти харчування. Частинки діаметром до 5 міліметрів містяться у воді, ґрунті та повітрі.

З цієї причини поховання відходів є крайнім заходом. Переробка — єдиний шлях обмежити виробництво матеріалу та краща форма утилізації.

Типи пластику

Пластмаса маркується одним із 7 символів:

  1. PET 01 (PETE) – поліетилентерефталат. Використовується для виробництва пляшок, лотків для готових страв, волокон тканин, корпусів машин та приладів. Не відноситься до біорозкладається категорії, підходить для переробки.
  1. PEHD 02 (HDPE) – поліетилен високої щільності. Один з найбезпечніших різновидів пластику. Використовується для молочних пляшок, пакетів, іграшок, упаковки миючих засобів, сміттєвих контейнерів. Упаковка із ПНД багаторазова, повністю переробляється.
  2. PVC 03 (ПВХ) — полівінілхлорид. Поширений у будівельній галузі, при виробництві підлогових покриттів, віконних та дверних виробів, труб. Тару із цієї сировини не можна використовувати для розігріву їжі. При утилізації у невідповідних умовах виділяє діоксини.
  3. LDPE 04 (PELD) або ПВД – поліетилен низької щільності. Щодо безпечний. Застосовується для виробництва господарських сумок та пакетів, одноразового посуду, мішків для сміття, харчової плівки. Не призначений для нагріву. Піддається переробці.
  4. PP 05 — поліпропілен. Використовується для виготовлення стаканчиків для йогурту, харчових контейнерів, іграшок, поліпропіленових волокон. Підлягає повторному застосуванню.
  5. PS 06 — полістирол. Зустрічається у будівельній галузі. Виступає сировиною для ланч-боксів та кришок для одноразових склянок. Під впливом тепла та кислот виділяє токсини. Технологія переробки вторинних пластиків пов’язана із складнощами, тому недоступна.
  6. O (OTHER) — матеріали, які не належать до зазначених груп. У категорію входить полікарбонат, а також виготовлений з безпечних та розкладаються біопластиків біо-PLA.

Значок, що свідчить про належність до того чи іншого класу, складається з трьох стрілок у формі трикутника. У середині – цифровий код, внизу – абревіатура. Споживачам інформація дозволяє усвідомлено вибирати пластмасу та проводити подальшу утилізацію.

Способи переробки пластику

Відомі такі методики:

  • ресайклінг — механічний спосіб;
  • хімічний рециклінг.

У випадку з пляшками та упаковкою вдаються до механічного методу. Після очищення виробу подрібнюють і перетворюють на гранули. Останні використовують як вторинну сировину для виробництва.

При хімічній утилізації полімери пластмас розкладаються на мономери. Різні види пластику для переробки вимагають різних каталізаторів:

  1. Гідроліз передбачає застосування кислот. Метод дорогий. Отримана сировина гранично очищена.
  2. Гліколіз виконують з використанням однойменного каталізатора — гліколю. Відомий безвідходністю.
  3. Метаноліз полягає в розкладанні пластику під впливом метанолу, максимальних температур та тиску. Недолік – затратність.
  4. При піролізі мономери пластмас виділяють шляхом нагрівання безповітряних камерах. Пластик не вимагає попереднього очищення.

Це технологічно складні процеси, тому хімічного рециклінгу у промислових масштабах практично немає.

Біопластик з крохмалю та целюлози не потребує переробки.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *